Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Level 7

PostTemat: Metrum 3/4
, Napisane: 13 sty 2010, o 18:45 
Jak w tytule.
Jak je ustawić, czym to jest z powodowane i od czego zależy oraz jak go wyliczyć?

Obrazek
Mahou Pack(Bundle) 1st - STARTED (9/40 Simfiles)

Level 5

PostTemat: Re: Metrum 3/4
, Napisane: 13 sty 2010, o 19:16 
Oh lol, jak na zawołanie, wczoraj na #simfile.pl była rozmowa o tym.

Przykład metrum 3/4: http://www.youtube.com/watch?v=gCUzeo0UPyI (ech jaki polski). Wyobraź sobie, że jesteś choreografem i chcesz aby Twoi tanczerze utrzymywali tempo. Dyktujesz "raz, dwa, trzy" a nie "raz, dwa, trzy, cztery"(spróbój na "cztery", szybko się w liczeniu pogubisz). Taką zasadę można zastosować do każdego utworu, czasem trudno wyczuć metrum, nie mam wykształcenia muzycznego, ale myśle, że jeżeli zabierasz sie za simowanie to wyczucie metrum nie powinnno być dla Ciebie problemem.

Ustawiania żadnego nie ma. BPM i GAP normalnie jak do metrum 4/4. Natomiast później przy podkładaniu kroków, baardzo ważna rzecz.
Jedyne kolory strzałek jakie będą w Twoim simie to: czerwony i fioletowy
Już tłumaczę dlaczego: Czerwona strzałka 1/4 taktu jest to beatu, czyli bpm, który ustaliłeś. Strzałka niebieska (1/8 taktu) jest strzałką na metrum 4/4, to znaczy, że jest podzielna przez 4. Nie jest natomiast podzielna przez 3. Strzałka fioletowa (1/12) taktu jest podzielna przez 3. Tak samo 1/24 i 1/48, matematycznie rzecz ujmując - część taktu odpowiadająca kolorowi strzałki musi być podzielna przez 3 i przez 4. Czyli 12, 24, 48
1/8, 1/16, 1/32, 1/64 nie dzielą się przez 3!
Kontynuując, aby zachować rytmikę w utworze należy korzystać ze strzałek "fioletowych"

Metrum 4/4: :4L: :8L: :4L: :8L: :4L:
Metrum 3/4: :4L: :12L: :12L: :4L:

Tak, mniej więcej będzie wyglądał Twój chart.

Podsumowując:
1. Powodowane jest zamysłem kompozytora.
2. Zależy od utworu. Jeżeli utwór ma metrum 3/4 to ułożysz pod niego strzałek na metrum 4/4
3. Wyliczamy normalnie. Potem tylko unikamy strzałek 1/8, 1/16 itd

Level 7

, Napisane: 13 sty 2010, o 19:37 
Ja tylko apropo kolorów. Nie zgodzę się, że tylko 1/4, 1/12, 1/24.

Dwa różne pliki:

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil GG 

Level 5

, Napisane: 13 sty 2010, o 21:16 
Nie wiem, znawcą tematu rytmiki i podkładania kroków nie jestem, ale mam wrażenie, że BassPiratez to utwór z metrum 4/4, a "fioletowe" strzałki pojawiają się dlatego, że jeden z instrumentów jest przesunięty o 2/12 taktu względem reszty, a kroki są ułożone na oba instrumenty. niemniej chłopak chciał wiedzieć coś o metrum 3/4, a nie mocno naciąganym układaniu kroków.

Level 1

, Napisane: 4 kwi 2010, o 21:11 
Dokładnie... metrum 3/4 to takie gdzie liczysz do 3... ciężko coś więcej napisać... to tylko słuch i troszkę praktyki... a fioletowe strzałki to po prostu rytm instrumentu/perkusji.

BTW. Nie jarzę tych ułamków w stepmanii, bo w muzyce nie ma takich jak 2/12... jest 1, 1/2, 1/4... 1/32... itd ^^

Level 6

, Napisane: 14 kwi 2010, o 17:12 
Cytuj:
BTW. Nie jarzę tych ułamków w stepmanii, bo w muzyce nie ma takich jak 2/12... jest 1, 1/2, 1/4... 1/32... itd ^^
Myślę, że z Twoją znajomością wystarczy 5 minut spędzone w edytorze stepmanii i dowiesz się o co w tym chodzi... no i w tych 2/12 chodziło o 1/6 po prostu :P.

btw. Lisek masz brzydki i nieczytelny theme :P.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]